Sport en andere organisaties krijgen problemen met verkeersregelaars

Column DondersDon van der Veen

Sport en andere organisaties krijgen problemen met verkeersregelaars

Pasjes halen wordt donders moeilijk

Eens per maand komen we als vrijwilligers bijeen om de voortgang van de Avondvierdaagse van Steenwijk met elkaar te bespreken. Straks, van 2 tot en met 5 juni, is alweer de 61e editie in het stadje. Ondanks dat we veel moeten regelen voor het grootste wandelfeest van Noord Nederland, wordt er onder het genot van een bakje koffie ook veel gelachen.
Toch zal ik maar meteen met de deur in huis vallen, we zitten donders in de rats. Er dient zich een serieus probleem aan, waarvan we nog niet weten hoe we het op moeten lossen. Dat heeft te maken met verkeersregelaars. De laatste jaren zaten we wat het aantal vrijwilligers betreft voor het eerst in een wat ruimer jasje, maar of dat straks ook zo is valt zeer te betwijfelen.
Het is namelijk een stuk lastiger geworden voor een verkeersregelaar om het benodigde pasje te bemachtigen. Zonder pasje mag je het verkeer niet regelen. Het was altijd zo sinds jaar en dag dat we van politieman Bert Hanse een infoavond kregen, waarbij allerlei verkeerssituaties werden besproken. Daar zaten ook mensen van andere organisaties bij, die gelijktijdig cursus kregen. Er werd uitgelegd wat je in bepaalde situaties moest doen. Aan het einde van de avond vulde je een formulier in met je persoonlijke gegevens, en een paar maanden later kreeg je een pasje.
Het systeem is nu donders op de schop gegaan, eerlijk gezegd had ik een tijdje geleden al vernomen dat er ingrijpende veranderingen op komst waren. Om nu je pasje te halen moet je via e-learning allerlei lastige vragen per computer beantwoorden. De kans dat heel veel mensen zakken is groot, en die zijn dus niet inzetbaar bij een evenement omdat ze geen pasje krijgen. Ook verhoogt het met de computer moeten beantwoorden van vragen de drempel voor veel mensen, die zullen afhaken omdat ze er zo geen zin meer in hebben.
Als organisatie is de Avondvierdaagse in gesprek met de gemeente Steenwijkerland, maar die zal in deze waarschijnlijk niet veel voor ons kunnen betekenen. Het gaat immers om een landelijke maatregel.
Zonder voldoende verkeersregelaars met pasje, staat het doorgaan van de vierdaagse op de tocht. Dat komt door de simpele reden dat we geen concessies willen doen aan de veiligheid.
In de praktijk zal het straks lastig worden voor grote evenementen om voldoende mensen op te trommelen, die het verkeer mogen regelen. Ik noem hier de Avondvierdaagse, maar je kunt daarbij ook denken aan het skeeleren, wielerspektakel, corso’s, andere wandeltochten, gondelvaarten en noem maar op…

 

Bron: aangeleverd door Don van der Veen

Print Friendly, PDF & Email